• E-mail en SMS marketing

  en nog zoveel meer...  Lees meer
 • Professioneel webdesign

  hoeft niet duur te zijn...  Lees meer
 • Shared hosting

  Betrouwbaar, performant en veilig  Lees meer

Toegang op afstand tot uw computer

Dynamic DNS koppelt alvast uw IP-adres aan een gemakkelijk te onthouden hostname. Voor toegang op afstand tot uw computer, hebt u ook specifieke software nodig en kan een poort doorverwijzing in uw router nodig zijn.

1. Software voor toegang op afstand tot uw computer

Voor toegang op afstand tot uw computer heeft u specifieke software nodig. Het aanbod aan zowel gratis als betalende software die u kan gebruiken voor toegang op afstand tot uw computer is groot.

Een populaire keuze is Real VNC dat kan worden gebruikt voor toegang op afstand tot computers waarop Windows, Mac OS X, Linux, Solaris, HP-UX of AIX is geïnstalleerd. Toegang tot uw computer kan niet alleen vanaf een andere computer waarop Windows, Mac OS X, Linux, Solaris, HP-US of AIX is geïnstalleerd, maar kan ook vanaf een iOS, Android of Chroom apparaat.

Voor persoonlijk en privaat gebruik is basis toegang op afstand gratis. Vanaf éénmalig 25 euro koopt u een licentie die ook commercieel gebruik toelaat met bovendien ondersteuning voor beveiligde verbindingen (aanbevolen), de mogelijkheid om bestanden door te sturen, een chatfunctie...

Alle info op: www.realvnc.com
Raadpleeg ook de uitgebreide documentatie en FAQ op: support.realvnc.com

2. Poort doorverwijzing in uw router

Indien uw computer met het internet is verbonden d.m.v. een router, dan kan het nodig zijn om een poort doorverwijzing in te stellen in uw router.

Welke poorten u dient door te verwijzen is afhankelijk van de software die u gebruikt voor de toegang op afstand tot uw computer. Voor Real VNC dient u bijvoorbeeld poorten 5800 en 5900 door te verwijzen voor protocol TCP naar het lokale IP-adres van uw computer.

Hoe u die poort doorverwijzingen dient in te stellen is router-afhankelijk. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding van uw router.

2.1 Achterhalen van het IP-adres van uw computer en van uw router

 • In Windows: Opdrachtprompt (Alle programma's -> Bureau-accesoires)
 • Typ: ipconfig

Gegevens die u hier te zien krijg en later nodig hebt:

 • IPv4-adres: het IP-adres van uw computer (in dit voorbeeld: 192.168.0.134)
 • Standaardgateway: het IP-adres van uw router (in dit voorbeeld: 192.168.0.1)


2.2 Configureren van uw router

Open uw browser en surf naar de configuratiesoftware van uw router door in de adresbalk van uw browser het IP-adres van uw router in te typen. Zie "Standaardgateway" in bovenstaande stap 2.1. (In dit voorbeeld: 192.168.0.1)

De standaard logingegevens vindt u in de handleiding van uw router.
Vaak: gebruikersnaam "admin" en wachtwoord "admin".

In dit voorbeeld gebruiken we een DD-WRT router.

OPGELET: Indien uw router is ingebouwd in de modem van uw internet provider, kan deze werkwijze afwijken. Telenet-klanten kunnen bijvoorbeeld poort doorverwijzingen instellen via "Mijn Telenet". Neem eventueel contact op met uw internet provider voor hulp hieromtrent.


2.2.1 Surf naar het IP-adres van uw router:


2.2.2 Open pagina "Port forwarding" (in DD-WRT vindt u deze pagina onder rubriek "NAS/QoS")

Hoe deze pagina precies noemt, hoe ze eruit ziet en waar u ze kan vinden is router-afhankelijk.
Raadpleeg eventueel de handleiding van uw router.

Weet ook dat de poorten die u dient door te verwijzen naar het lokale IP-adres van uw computer afhankelijk zijn van de software die u gebruikt voor de toegang op afstand tot uw computer. Voor Real VNC dient u poorten 5800 en 5900 door te verwijzen voor protocol TCP. Het lokale IP-adres van de computer in dit voorbeeld is 192.168.0.134. Om het lokale IP-adres van uw computer te achterhalen, zie IPv4-adres in bovenstaande stap 2.1.

In DD-WRT zien de poort doorverwijzingen voor Real VNC naar de computer in dit voorbeeld er als volgt uit:

3. Dynamic DNS

Dynamic DNS koppelt uw, al dan niet dynamisch, extern IP-adres aan een gemakkelijk te onthouden hostname. Vanuit het viewer-programma dat u gebruikt om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld uw computer thuis of op kantoor, maakt u d.m.v. deze hostname verbinding.

Om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot onze computer thuis vanaf onze smartphone, doen we het volgende:

 • Op de computer:
  • Installatie van bv. Real VNC
  • Zorg voor de nodige poort doorverwijzingen in uw router
  • Installatie van de Dynamic DNS update client
   In dit voorbeeld kiezen we bijvoorbeeld voor hostname: demo.ddns-service.com
 • Op de smartphone:
  • Installatie van de specifieke viewer-software die bij de toegang-op-afstand software op onze computer hoort. In dit voorbeeld: Real VNC viewer
  • We willen verbinding maken met onze computer thuis, dus geven we in het Real VNC viewer programma bij "Address" de hostname in die m.b.v. Dynamic DNS is gekoppeld aan het extern IP-adres van onze computer thuis. In dit voorbeeld: demo.ddns-service.comOndersteuning

Ondersteuning bij het installeren en/of configureren van software voor toegang op afstand tot uw computer of specifieke apparaten als een DVR, IPcam, NAS... is niet inbegrepen in de ondersteuning die we bieden voor onze Dynamic DNS service. We helpen u, waar we kunnen, wel graag op weg. Contacteer ons hiervoor bij voorkeur via e-mail op info@it4professionals.be.


Indien u de volledige installatie en configuratie liever aan ons overlaat of indien u meer uitgebreide ondersteuning wenst, kan dat tegen ons standaard support tarief:

Tijdstip Uurtarief
09u00 - 18u00 : € 95,00 / uur
18u00 - 00u00 | weekends | feestdagen : € 190,00 / uur

 

Vermelde prijzen zijn excl. btw.
Facturatie per 15 minuten en met een minimum van 1 uur.


Terug naar pagina "Dynamic DNS"

Deze website gebruikt enkel strikt noodzakelijke en functionele cookies. Meer info.