• E-mail en SMS marketing

    en nog zoveel meer...



    Lees meer
  • Professioneel webdesign

    hoeft niet duur te zijn...



    Lees meer
  • Shared hosting

    Betrouwbaar, performant en veilig



    Lees meer
›› Home ›› Nieuws

Opgelet voor oplichters

1 april 2020

Ook in tijden van enige solidariteit en zelfreflectie n.a.v. de wereldwijde coronacrisis, is er helaas geen gebrek aan gewetenloze oplichters. Ze gebruiken phishing e-mails, valse facturen, virussen en malware, ze proberen hun slachtoffers af te persen met cryptolockers en sextortion scams, ze doen zich voor als uw bank, uw baas, een vriend, een goed doel...

Niet enkel via e-mail, maar steeds vaker ook per post, telefonisch, via sms of een whatsapp bericht... Dit met maar één doel: goedgelovige mensen bestelen, oplichten en afpersen.

Hierbij een overzicht van enkele veelvoorkomende scams:


Phishing

Bank phishing

U ontvangt een bericht dat op het eerste zicht van uw bank lijkt te komen omdat uw bankkaart of digipas dringend moet worden vernieuwd, uw rekening zou worden geblokkeerd, of u moet transacties verifiëren omdat u wel eens slachtoffer zou kunnen zijn van fraude? Opgelet, dit bericht komt wellicht helemaal niet van uw bank, maar wel van oplichters die via een fake website of telefonisch hengelen naar uw persoonlijke gegevens, bankcodes of verificatiecodes van uw digipas. Schrijf in dit kader ook nooit een klein bedrag over, meestal minder dan één euro, zogenaamd ter controle. Daarmee kunnen oplichters op uw naam een rekening openen.

TIP: Klik nooit op een link in een dergelijk bericht, maar surf steeds naar de website van uw bank door in uw browser zelf het website adres in te tikken. Wees uiterst wantrouwig wanneer u wordt opgebeld door iemand die zich voordoet als een bankmedewerker en geef nooit persoonlijke gegevens of codes door aan de telefoon. Hang op en bel voor telefonisch contact met uw bank zelf naar enkel het telefoonnummer dat staat vermeld op uw bankkaart of op de officiële website van uw bank.


Varianten

Op dezelfde manier kunnen oplichters zich voordoen als uw e-mail provider, een gekende webshop, websites als 2dehands of eBay, een koerierdienst... Wees steeds erg op uw hoede. Uw mailbox wordt echt niet zomaar geblokkeerd en uw pakje zal vermoedelijk wel terecht komen.

Wil u zonder risico zeker zijn dat alles wel degelijk in orde is, klik dan nooit op een link in een dergelijke e-mail, maar surf naar de website in kwestie door zelf in uw browser het officiële website adres van deze website in te tikken. Meldt u daar vervolgens aan met uw gebruikersgegevens om te zien of er effectief nog iets van u wordt verwacht. Neem desnoods zelf even contact op via hun officiële support kanalen.


Valse facturen

Op dit moment zijn in Vlaanderen valse facturen in omloop van De Watergroep en Farys. In het verleden werden hiervoor ook andere bedrijven misbruikt. Elke factuur kan dus potentieel vals zijn. Vooraleer tot betalen over te gaan, controleert u best het rekeningnummer.

Bedrijven waaraan u regelmatig dient te betalen, kan u opslaan in uw bank app om zo niet elke keer opnieuw het rekeningnummer te moeten overnemen en controleren. U kan ook overwegen om met domiciliëring te werken.


Domeinnaam fraude

Uw domeinnamen die via ons werden geregistreerd, worden steeds jaarlijks stilzwijgend en automatisch verlengd. U ontvangt daarvoor 1x per jaar een factuur van ons, en nooit van een ander bedrijf of instantie.

Elke factuur die u daaromtrent van iemand anders ontvangt, is per definitie frauduleus. Oplichters sturen ook facturen voor bijvoorbeeld een absoluut onnodige jaarlijkse aanmelding van uw domeinnaam in zoekmachines, opname ervan in waardeloze internetgidsen, voor registratie/verlenging van intellectuele eigendomsrechten...

Trap hier niet in en aarzel nooit om in geval van twijfel contact met ons op te nemen!


Technical support scam

Oplichters doen zich voor als bijvoorbeeld Microsoft of Apple en nemen contact op omdat er zogezegd een probleem zou zijn met uw computer. Nooit op ingaan! Bedrijven als Microsoft of Apple bellen u hiervoor echt niet op. Er wordt een wachtwoord of cryptolocker geïnstalleerd en u dient vervolgens te betalen om opnieuw toegang te krijgen tot uw computer en bestanden.


Betaling geweigerd scam

U ontvangt een e-mail met de boodschap dat uw betaling werd geweigerd. Om geloofwaardig over te komen en veel slachtoffers te kunnen maken, doen oplichters zich voor als bedrijven als Netflix omdat veel mensen er effectief een abonnement hebben lopen. Klik nooit op een link in een dergelijke e-mail om uw creditcard gegevens door te geven, want die gaan rechtstreeks naar de oplichter om misbruikt te worden, maar surf in dit geval zélf naar www.netflix.com om na te gaan of er eventueel een probleem is met uw account.


Romance scam

Een oplichter contacteert u via een dating website of sociale media en laat u op hem of haar verliefd worden. Vervolgens wordt u om geld gevraagd voor allerhande zaken en vaak gaat het om kleine bedragen. Uit medelijden en met het oog op een mogelijk toekomstige relatie, wordt betaald...


Fake goede doel

Oplichters doen zich voor als een goede doel organisatie en vragen om een donatie. Naar aanleiding van bijvoorbeeld een natuurramp, het coronavirus...


Beleggings- of investeringsscam

Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te schijn, is wellicht ook niet waar. Beleg of spaar via uw vertrouwde bank, niet via iemand die plots contact met u opneemt. Hoe aantrekkelijk en betrouwbaar het ook lijkt, want oplichters gaan vaak erg professioneel te werk en nemen hun tijd, het is vermoedelijk wel degelijk oplichting.


Sextortion scam

Afpersers beweren uw computer te hebben gehackt en over intieme beelden te beschikken. Ze vragen geld, meestal bitcoin, in ruil voor het niet publiceren van die beelden. Laat u echter niet afpersen en negeer dergelijke e-mails. Dit is een veelvoorkomende scam.


Email spoofing

Afpersers sturen u een e-mail die zogezegd vanuit uw eigen mailbox werd verstuurd. Daarmee proberen ze u ervan te overtuigen dat ze toegang hebben tot uw mailbox en dreigen ze ermee om persoonlijke gegevens te misbruiken indien u niet betaalt. In werkelijkheid hebben ze echter helemaal geen toegang tot uw mailbox, dus laat u niet afpersen.


Loterij scam en valse erfenissen/giften

U hebt helaas echt niet gewonnen bij die loterij die u niet kent of bij die wedstrijd waaraan u nooit hebt deelgenomen. En de kans dat u geld erft van een Nigeriaanse prins is wellicht ook niet zo groot... Deze oplichters zijn enkel geïnteresseerd in uw persoonlijke gegevens en uw geld. Zo vragen ze u ongetwijfeld om eerst een bedrag aan hen over te maken vooraleer u uw grote prijs of erfenis zal kunnen ontvangen.


CEO scam

Als medewerker ontvangt u een e-mail die zogezegd van uw baas afkomstig is en waarin u wordt gevraagd om een overschrijving uit voeren. Tegen dat de fraude wordt ontdekt, is het geld al lang weggesluisd en vaak gaat het om grote bedragen.


Airbnb en vakantiewoningen scam

U boekt een vakantiewoning bij een oplichter, al dan niet op een fake website, en betaalt een voorschot. Bij aankomst blijkt u helemaal niks geboekt te hebben of blijkt de woning zelfs niet eens te bestaan. U bent niet alleen het betaalde voorschot kwijt, maar ook uw vakantie valt in het water...


Oplichters zijn helaas vindingrijk en gaan vaak erg professioneel te werk. De lijst aan scams is dan ook eindeloos. Wees dus steeds op uw hoede!

Christophe Zenner
Zaakvoerder
 

Deze website gebruikt enkel strikt noodzakelijke en functionele cookies. Meer info.