• E-mail en SMS marketing

    en nog zoveel meer...



    Lees meer
  • Professioneel webdesign

    hoeft niet duur te zijn...



    Lees meer
  • Shared hosting

    Betrouwbaar, performant en veilig



    Lees meer
›› Home ›› Nieuws

Is 5G schadelijk voor onze gezondheid?

4 april 2020

Veel mensen zijn bang voor de straling die 5G met zich meebrengt. Facebookgroepen tegen 5G rijzen als paddenstoelen uit de grond, en ook aan blogs en YouTube video’s daaromtrent is geen gebrek. Over de hele wereld wordt geprotesteerd. Zijn mensen terecht bang of valt het allemaal wel mee?

Sommige argumenten lijken valabel, maar er wordt ook veel geroepen zonder zelfs maar de technische specificaties van 5G te kennen. Zo wordt het mobiele 5G netwerk bijvoorbeeld vaak nog verward met 5Ghz WiFi.


Daarom allereerst enkele feiten:

De frequenties van mobiele telefonie netwerken in Europa

  • 2G:   900Mhz + 1.8Ghz
  • 3G:   900Mhz + 2Ghz
  • 4G:   800Mhz + 1.8Ghz
  • 4.5G:   800Mhz + 1.8Ghz + 2Ghz + 2.6Ghz
  • 5G:   700Mhz + 1.4Ghz + 3.6Ghz

Bijkomend voorziet 5G de mogelijkheid om ook hogere frequenties te gebruiken:
in Europa zijn dat frequenties tussen 26.5Ghz en 28Ghz.

(USA: 27.5Ghz – 28.35Ghz | China: 24.25Ghz – 27.5Ghz en 37Ghz – 43.5Ghz)


Waarom worden deze hogere frequenties gebruikt?

Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de bandbreedte, hoe meer gegevens simultaan kunnen worden getransfereerd, en dus hoe sneller het netwerk is. Maar, hoe hoger de frequentie, hoe moeilijker het signaal doorheen objecten kan.

De hogere 5G frequenties zijn dan ook vooral geschikt op locaties waar veel mensen in open lucht of in een grote ruimte bij elkaar zijn; in sportstadia, op muziekfestivals…

Voor een groter bereik in zowel een stedelijke omgeving als op het platteland, zijn de lagere frequenties geschikter aangezien die wel gemakkelijker doorheen objecten als muren en glas e.d. kunnen.


Stralingsnormen

De Wereldgezondheidsorganisatie legt voor Europa een cumulatieve stralingslimiet op van 41.2 volt per meter. In Vlaanderen wordt een cumulatieve limiet gehanteerd van 20.2 volt per meter. In Brussel is de cumulatieve stralingslimiet nog steeds 6 volt per meter.

België, en dan vooral Brussel, hanteert m.a.w. stralingsnormen die een stuk strenger zijn dan de normen die in veel andere landen worden gehanteerd en speelt dus op veilig.

Een cumulatieve stralingslimiet betekent dat de limiet die van toepassing is, op een specifieke locatie niet mag worden overschreden door alle verschillende technologieën en alle verschillende operatoren samen. In dat opzicht betekent de komst van 5G dus per definitie ook minder 2G en/of 3G en/of 4G straling.


57-71Ghz zonder licentie voor 5G en WiGig

In juli 2019 heeft het CEPT aan de Europese Commissie geadviseerd om ongelicentieerd gebruik van frequenties tussen 57Ghz en 71Ghz mogelijk te maken voor 5G en WiGig. Sinds 1 januari 2020 zouden alle 48 Europese lidstaten die aanbeveling volgen. In de Verenigde Staten heeft de FCC deze aanbeveling ondertussen overgenomen.

Het gevolg is dat iedereen die dat wil een eigen 5G netwerk kan uitrollen. Zonder dat daarbij een cumulatieve stralingslimiet gehandhaafd dient te worden. In Londen bijvoorbeeld is een dergelijk netwerk op basis van 60Ghz reeds operationeel.

Ook bestaat er ondertussen een 60Ghz WiFi of zogenaamde 'WiGig' met o.a. standaarden 802.11ad en 802.11ay.


Starlink

Starlink is het satellietnetwerk van SpaceX waarmee Elon Musk wereldwijd breedband internet wil aanbieden. Oorspronkelijk was het daarbij de bedoeling om gebruik te maken van maar liefst 12.000 satellieten die zich in een baan om de aarde op 550km hoogte zullen bevinden. In oktober 2019 vroeg SpaceX een vergunning aan voor nog eens 30.000 bijkomende satellieten.

Volgens Wikipedia zouden ondertussen 422 Starlink satellieten gelanceerd zijn (update 22/04/2020 - bron). Eveneens volgens Wikipedia zouden deze satellieten gebruik maken van enerzijds frequenties tussen 12Ghz en 18Ghz (Ku band) en anderzijds frequenties tussen 26.5Ghz en 40Ghz (Ka band).

Daarnaast heeft OneWeb op dit moment ongeveer 70 satellieten operationeel in een gelijkaardig eigen netwerk. Amazon zou 3.236 satellieten willen lanceren, en ook Facebook zou bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen satellietnetwerk.


Onderzoek naar impact op gezondheid

Het is ongetwijfeld leuk om 1GB te kunnen downloaden in minder dan 3 seconden. En het is ongetwijfeld ook leuk om in elke uithoek van de wereld over supersnel en betaalbaar breedband internet te kunnen beschikken via satelliet.

Maar zou het eventueel toch geen goed idee zijn om eerst even ernstig te onderzoeken wat de impact is op onze gezondheid van een permanente blootstelling aan dergelijke hoogfrequente elektromagnetische straling?

Het gaat nl. al lang niet meer over enkel de gelicentieerde hogere 5G frequenties die onze mobiele telefonie operatoren optioneel kunnen gebruiken binnen de wettelijke cumulatieve stralingslimieten.

Sinds 2020 worden we plots bijkomend vanuit letterlijk elke hoek bestraald door honderden, binnenkort vele duizenden, satellieten en worden wereldwijd in zowat alle grote steden 5G netwerken uitgerold door nieuwe spelers die gebruik maken van de ongelicentieerde frequentiebanden tussen de 57Ghz en 71Ghz.


Aan iedereen die stelt dat we ons hieromtrent absoluut geen zorgen hoeven te maken, en dat dit alles geen enkele impact zal hebben op onze gezondheid; ik hoop oprecht dat jullie gelijk hebben…

Christophe Zenner
Zaakvoerder
 

Deze website gebruikt enkel strikt noodzakelijke en functionele cookies. Meer info.